Wat is brainspotting?

Elke gebeurtenis in ons leven die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt - waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen - kan zich ontwikkelen tot een blokkade. Dit trauma wordt vastgehouden in ons lichaam en in onze geest. 


Brainspotting is een krachtige therapeutische techniek die, door gebruik te maken van het gezichtsveld, deze emotionele blokkades en trauma's kan lokaliseren, verwerken en uiteindelijk kan loslaten. Brainspotting gaat verder dan enkel praattherapie. Het is mogelijk om ervaringen te verwerken en symptomen aan te pakken die zich buiten het bereik van onze bewuste geest en verstandelijke vermogens bevinden. 


Het is een therapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve manier beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor de verwerking van angsten, stressgerelateerde klachten, trauma, hechtingsproblematiek en alle andere aandoeningen en blokkades die ons functioneren en presteren negatief beïnvloeden. 


Brainspotting werkt onmiddellijk in op de diepere hersenstructuren en het lichaam, zonder dat het nodig is de hele tijd over je probleem te praten of je ervaringen te analyseren. Het richt zich rechtstreeks op de onderliggende, somatische/neurofysiologische component van je klacht. Eens deze geïdentificeerd is start in het brein automatisch een lichaamseigen helingsproces dat ervoor zorgt dat bepaalde systemen die in onevenwicht zijn geraakt worden bevrijd en geïntegreerd. 


Brainspotting is laagdrempelig en geschikt voor alle leeftijden. 

Brainspotting werd ontwikkeld door dr. David Grand vanuit zijn ervaringen in het werken met EMDR. 


unsplash